thinktank
Zakaj je WordPress vodilna platforma za razvoj spletnih rešitev?

sreda 20.5.2020 | Matic Oblak, Razvijalec

WordPress je odprtokodna platforma za izdelavo spletnih strani in aplikacij. Začetki segajo v leto 2003, ko je bila to platforma za postavitev bloga, danes pa se uporablja za najrazličnejše namene, kot so postavitve spletne strani, spletnih trgovin, spletnih aplikacij, spletnih dnevnikov, itd. Po 17 letih delovanja je WordPress postal eden najbolj priljubljenih vmesnikov, kar potrjuje tudi podatek, da je kar 35 % vseh strani na spletu narejenih na platformi WordPress.

Spodaj predstavljamo nekaj razlogov, ki utemeljujejo njegovo uporabnost.

Varnost

Čeprav je bilo v preteklosti veliko vprašanj okoli varnosti WordPressa, lahko brez zadržkov potrdimo, da je to zelo varna platforma.
Jedro varnosti WordPressa se neprestano posodablja in zagotavlja zaščito pred vsemi trenutno znanimi hekerskimi načini vdora. V kolikor se na spletu pojavijo nove grožnje, WordPress nemudoma izda posodobitve tako, da se te avtomatsko naložijo in ne obremenjujejo uporabnika. Vedno pa je priporočljivo, da se glede razvoja strani ali aplikacije posvetujemo s strokovnjaki, ki s svojim znanjem ter izkušnjami poskrbijo in zagotovijo še dodatno varnost. 

Fleksibilnost

Ena od glavnih prednosti WordPressa je njegova izjemna fleksibilnost. Poleg razvoja enostavnih spletnih strani WordPress omogoča postavitev zahtevnih večjezičnih spletnih trgovin ali portalov z visoko interaktivnostjo. Razvijalcem in oblikovalcem ponuja prosto pot pri zasnovi in izdelavi strani, ki jo tako lahko popolnoma prilagodimo uporabnikovim željam in potrebam.

WordPress je razvit v PHP programskem jeziku, ki velja za enega najbolj uporabljenih. Omogoča skalabilen razvoj z izjemnimi hitrostmi izvajanja kode (po raziskavi naj bi bila zadnja verzija PHPja skoraj 2x hitrejša od predzadnje), hkrati pa omogoča uporabo Javascripta in ostalih spletnih tehnologij. Način razvoja spletnih rešitev, ki ga ima WordPress, nam omogoča tudi sinhrono delovanje na vseh brskalnikih.

Urejevalnik vsebin – CMS

Urejanje »online« vsebine mora biti enostavno in hitro. WordPress ima zato odlično dodelan vmesnik za urejanje (CMS), ki omogoča prilagoditev urejevalnika lastnim željam. To v praksi pomeni, da lahko naročniku naredimo urejevalnik na način, da bo, glede na postavljeno stran ali aplikacijo, kar se da funkcionalen.
Poleg enostavne navigacije ima WordPress tudi privlačen izgled skrbniške plošče, kar je pogost razlog za izbiro CMS-ja te platforme.

Optimizacija

Za dober obisk spletne strani ali aplikacije je izjemno pomembna hitrost njenega delovanja. WordPress dopušča razvijalcem, da stran optimizirajo v celoti, zato je zmotno trditi, da s svojim delovanjem upočasnjuje spletne strani. Pri optimizaciji se med drugim osredotoča na najpomembnejši stvari, kot sta optimizacija slik, ki znatno zmanjša velikost strani in caching sistem, ki shrani statično obliko datotek ter omogoči hitrejši prikaz strani pri naslednji zahtevi.

Vsekakor pa ne smemo zanemariti tudi tako imenovane SEO tehnike, ki omogoča boljši prikaz v spletnih iskalnikih. Raziskave kažejo, da strani, postavljene na WordPress platformi, dosegajo višja mesta znotraj Google iskalnika. To lahko predpišemo sami funkcionalnosti WordPressa, ki že v osnovi stran temeljito opiše skozi meta podatke, preko katerih se sporazumeva z iskalniki. Za doseganje še boljše uporabniške izkušnje imamo možnost nadgradnje, ki olajša dodajanje opisov in ključnih besed posameznim stranem in prispevkom.

Izbira velikih

Analize spletnih strani kažejo, da se za uporabo WordPressa odločajo vsi, od posameznikov do največjih podjetij na svetu. Med najbolj znanimi so Facebook Newsroom, Sony Music, Toyota Motors, BBC, Vogue, svoj blog so v njem izdelali tudi razvijalci Microsofta. Kot najpogostejši razlog za izbiro te platforme navajajo: fleksibilnost, hitrost razvoja, odlično varnost in združljivost z ostalimi spletnimi rešitvami.

WordPress je znan tudi po veliki razvojni skupnosti, ki ponuja stalne posodobitve in nadgraditve ter zagotavlja združljivost vtičnikov s starejšimi verzijami. Vse to nam omogoča, da na tej platformi postavljamo najzahtevnejše spletne strani ter aplikacije.

 

Platformo WordPress je torej mogoče uporabiti pri mariskateri spletni rešitvi, zato jo v Numu uporabljamo pri razvoju spletnih projektov.

Niste našli odgovora?

Pošljite nam vprašanje ali nas pokličite na 0590 342 50.
V najkrajšem možnem času vam bomo priskočili na pomoč.

Nagrade in priznanja

Netko 6x
Websi 2x
Awwwards 2x
HighTexh XL Innovation Award 1x
Central European Startup Award 1x
Seal of Excellence 1x
Boniteta odličnosti 1x

Spoznajmo se!

Povezujemo znanje in izkušnje, povezujemo dizajn in tehnologije, povezujemo poslovne modele in uporabnike. Povezujemo vas z nami, zato nam pošljite sporočilo.

Kontakt

Numo d.o.o.

Nade Ovčakove ulica 1A
1000 Ljubljana
Slovenija

Prikaži pot

T 0820 28 941
E info@numo.si
E hr@numo.si

Več

Smo del nacionalne razvojne mreže in redni član Tehnološkega parka Ljubljana in Ameriške gospodarske zbornice Slovenija ter strokovnjak Digitalno inovacijskega stičišča Slovenije.