thinktank
Take it easy & Go Green

četrtek 23.12.2021 | Denis Lončar, direktor

Zadnji dve leti so nas pretresli različni dogodki vezani na pandemijo, ki so posledično močno vplivali na delovanje celotne družbe, na razmišljanje ter zavedanje posameznika. Pandemija, ki je spremenila celotno interakcijo med ljudmi, je pospešila digitalizacijo vseh aktivnosti povezanih z delovanjem družbe. Ves ta “napredek” je in bo v  prihodnosti močno zaznamoval tudi človekovo okolje.

Letošnja konferenca o podnebnih spremembah v Glasgowu daje jasno sporočilo o nujnem ukrepanju odpornosti na podnebne spremembe, za omejitev izpustov toplogrednih plinov in zagotovitev potrebnih finančnih sredstev za reševanje te problematike..

 

V naši digitalni agenciji Numo, kjer skrbimo za razvoj digitalnih rešitev z visoko uporabniško izkušnjo ter razvoj in digitalizacijo blagovnih znamk, smo posledično dobili še dodaten zagon za razvoj trajnostnih rešitev. Namreč, razvoj spletne strani, spletne aplikacije ter njihovo domovanje izloči v okolje določen seštevek emisij toplogrednih plinov in s tem dodatno onesnažuje naš življenjski prostor.

 

Za lažjo predstavo: izdelava povprečne spletne strani izloči v okolje približno 180 kg CO2 kar je približno ekvivalentno 800 km dolgi vožnji osebnega vozila. Razvoj spletne aplikacije v okolje izloči še enkrat ali celo nekajkrat več CO2 kot izdelava spletne strani, približno 400-500 ali celo 1000 kg CO2. Spletne strani oz. aplikacije morajo potem tudi nekje “živeti”, gostovati, zato potrebujejo energijo; povprečna spletna stran, s približno 40.000 ogledi mesečno, izloči v okolje približno 80 kg CO2 letno. 

 

Če ovrednotimo samo gostovanje spletnih strani izdelanih v Numu, približno 120 aktivnih, to predstavlja 9,5 tone CO2 letno kar je primerljivo z izpustom CO2 dveh osebnih vozil, ki v enem letu prevozita približno 40.000 km. 

 

V Numu smo v letu 2021 že naredili prve korake k reševanju okoljske problematike, s potezo, da smo naš razvoj preselili na “Green servers” , oz. strežnike s 100 % obnovljivimi viri energije in 0 % ogljičnim odtisom. V skladu z novo zastavljeno strategijo smo konec leta 2021 na Nizozemskem odprli tudi novo podjetje imenovano Radict, ki bo poslovalo v skladu z načeli in zahtevami trajnostnega razvoja. V Sloveniji in na Nizozemskem bomo ponudili oblikovanje in razvoj digitalnih rešitev, ki imajo zmanjšan ali minimalen izpust CO2.

 

Ponosni smo, da smo prvi v Sloveniji, ki lahko ponudijo svojim naročnikom storitve s skoraj ničnim ogljičnim odtisom.

 

Za zaključek vam želimo lahkotno in zeleno 2022 – “Take it Easy & Go Green in 2022”.

Niste našli odgovora?

Pošljite nam vprašanje ali nas pokličite na 0590 342 50.
V najkrajšem možnem času vam bomo priskočili na pomoč.

Nagrade in priznanja

Netko 6x
Websi 2x
Awwwards 2x
HighTexh XL Innovation Award 1x
Central European Startup Award 1x
Seal of Excellence 1x
Boniteta odličnosti 1x

Spoznajmo se!

Povezujemo znanje in izkušnje, povezujemo dizajn in tehnologije, povezujemo poslovne modele in uporabnike. Povezujemo vas z nami, zato nam pošljite sporočilo.

Kontakt

Numo d.o.o.

Nade Ovčakove ulica 1A
1000 Ljubljana
Slovenija

Prikaži pot

T 0820 28 941
E info@numo.si
E hr@numo.si

Več

Smo del nacionalne razvojne mreže in redni član Tehnološkega parka Ljubljana in Ameriške gospodarske zbornice Slovenija ter strokovnjak Digitalno inovacijskega stičišča Slovenije.