thinktank
React – orodje za izdelavo spletnih aplikacij

četrtek 2.7.2020 | Radoš Budiša, razvijalec

Javascript trenutno velja za najbolj priljubljen programski jezik, saj ga uporablja več kot 95% vseh spletnih strani in aplikacij. Zaradi te popularnosti je bilo v njem razvitih veliko orodij, med katerimi najdemo tudi React, ki ga je razvil Jordan Walke in njegova ekipa iz Facebooka. Da je React eno vodilnih orodij za razvoj spletnih aplikacij dokazuje dejstvo, da ga uporabljajo največje spletne aplikacije, kot je npr. Facebook, Instagram, Netflix, AirBnb in mnoge druge.

 

Prilagodljivost

React je orodje za razvoj spletnih aplikacij. Usmerjen je k temu, da aplikacije delujejo in izgledajo čim bolj intuitivno in podobno aplikacijam, ki jih imamo naložene na mobilnih telefonih. S tem namreč izboljšamo uporabniško izkušnjo in povečamo obisk aplikacije. Koda je običajno razdeljena na več komponent, katere lahko večkrat uporabimo v posameznih delih aplikacije. To nam omogoča hitrejši razvoj, aplikacijo pa je zaradi tega lažje vzdrževati in posodabljati.

 

Visoka zmogljivost

Spletne aplikacije, zgrajene v Reactu, dosegajo odlično hitrost delovanja. Za izris vsebine si React pomaga s t.i. virtualnim DOM-om, kar pomeni, da spletno stran razdeli na posamezne objekte in hrani njihove podatke. Ob posodobitvi teh podatkov nam ni potrebno ponovno preiskati celotnega HTML-ja, kar pripomore k hitrejšem delovanju aplikacije.

 

Single page application (SPA)

Aplikacija, narejena v Reactu, spada v sklop SPA (eno-stranska aplikacija). Ta deluje tako, da ob odprtju naloži celotno spletno aplikacijo, nato pa se ob uporabniški interakciji (odpiranje linkov, pošiljanje obrazcev ipd.) spreminjajo in nalagajo le deli aplikacije, na katere se veže posamezno dejanje. To izboljša uporabniško izkušnjo, kar dokazuje tudi dejstvo, da imajo tovrstne aplikacije večje število ponovnih obiskov. Hkrati je takšno aplikacijo lažje spremeniti v Progressive Web Application (PWA) oziroma progresivno spletno aplikacijo, katera nam omogoča lokalno hranjenje podatkov in s tem uporabo aplikacije tudi brez internetne povezave. 

 

React okolje

React je združljiv z večino ostalih spletnih rešitev. Ker je njegova glavna naloga razvoj uporabniškega vmesnika oziroma t.i. čelnega dela aplikacije, ga običajno povezujemo z API-ji, ki jih lahko naredimo v orodjih kot je npr. Laravel, Lumen, WordPress in mnogimi drugimi. Poleg React, ki je primarno uporabljen v spletnem razvoju, pa poznamo tudi zelo razširjeno orodje React Native, ki se uporablja za izdelavo mobilnih aplikacij. 

 

React je zelo razširjeno orodje na področju spletnih tehnologij in ima močno podporo v razvijalskem in poslovnem svetu, s svojo visoko zmogljivostjo in razvejanim ekosistemom razširitev pa zadovolji še tako zahtevnega uporabnika.

Niste našli odgovora?

Pošljite nam vprašanje ali nas pokličite na 0590 342 50.
V najkrajšem možnem času vam bomo priskočili na pomoč.

Nagrade in priznanja

Netko 6x
Websi 2x
Awwwards 2x
HighTexh XL Innovation Award 1x
Central European Startup Award 1x
Seal of Excellence 1x
Boniteta odličnosti 1x

Spoznajmo se!

Povezujemo znanje in izkušnje, povezujemo dizajn in tehnologije, povezujemo poslovne modele in uporabnike. Povezujemo vas z nami, zato nam pošljite sporočilo.

Kontakt

Numo d.o.o.

Nade Ovčakove ulica 1A
1000 Ljubljana
Slovenija

Prikaži pot

T 0820 28 941
E info@numo.si
E hr@numo.si

Več

Smo del nacionalne razvojne mreže in redni član Tehnološkega parka Ljubljana in Ameriške gospodarske zbornice Slovenija ter strokovnjak Digitalno inovacijskega stičišča Slovenije.