thinktank
Izboljšajte uporabniško izkušnjo z mikrointerakcijami

četrtek 10.9.2020 | Timon Zalta, oblikovalec in animator

V današnjih časih je uporabniška izkušnja več kot samo funkcionalna spletna stran ali aplikacija. Uporabniška interakcija s spletno stranjo ali aplikacijo ter občutek, ki ga sporoča, sta zelo pomembna.

Kaj so mikrointerakcije? 

Mikrointerakcije so vsakdanji del digitalnega sveta, od zvoka budilke, do vibracij telefona ob prejetem sporočilu. Z mikrointerakcijo se največkrat srečamo pri uporabi socialnih omrežij, aplikacij, spletnih strani in email storitev. Bistvo mikrointerakcij je, da uporabnika intuitivno vodijo do želenih informacij, podajo povratne informacije glede uporabnikovih dejanj, vizualizirajo morebitne napake s strani uporabnika ali optimizirajo uporabnikov čas. Lahko bi rekli, da so mikrointerakcije most med uporabniško izkušnjo (UX) in uporabniškim vmesnikom (UI).

Mikrointerakcije so lahko sprožene na dva načina:

  • S strani uporabnikov – akcijo sproži uporabnik.
  • S strani sistema –  programska oprema zazna določene pogoje in sproži akcijo.

Pomembno je, da mikrointerakcije uporabniku nikoli ne postanejo “nadležne”, zato morajo biti pravilno zasnovane. Če jih npr. spremlja animacija, jo je potrebno prikazati subtilno, da ne ovira uporabnika. 

Mikrointerakcije imajo 4 stopnje od sprožitve. Prva stopnja vsebuje sprožitev s strani uporabnika ali sistema; druga opiše pravilo, kaj se zgodi; tretja uporabniku vizualno prikaže, kaj se je zgodilo; in zadnja določa, kaj se zgodi, ko se interakcija zaključi (obstane, se ponovno zažene ali konča).

Primeri mikrointerakcij

Kot že omenjeno je na spletu veliko število mikrointerakcij. Našteli bomo nekaj primerov za lažje razumevanje njihovega pomena.

Facebook

Ena izmed najbolj znanih mikrointerakcij, ki jih uporabljamo vsakdanjiku so Facebook “odzivkoti”. S to interakcijo lahko uporabnik poda svoje mnenje glede določene objave. Sprožilec v tem primeru je uporabnik.

 

Netflix

Pomembne mikrointerakcija, ki jo je Netflix vpeljal v svojo spletno aplikacijo je gumb “skip intro”. Uporabniki ob gledanju serije večinoma ročno preskočijo uvodni video (intro), saj je le-ta vedno isti, zato je Netflix gledalcu olajšal delo tako, da je dodal gumb “skip intro” in s tem izboljšal uporabniško izkušnjo. Tu mikrointerakcijo sproži sistem.

Obrazec – napačen vnos

Pri vnosu napačnih podatkov v obrazec lahko s pomočjo barve, ikone ali “vibriranjem” obrazca levo in desno, jasno ponazorimo katere so vnesene nepravilnosti. Tudi to je mikrointerakcija, ki jo imamo morda že za samoumevno.

Drsljaj oz. swipe interakcija

Tako imenovana swipe interakcija, ki jo med drugim uporabljata tudi sistema Android in Apple, je ena najpopularnejših. Z njo nakažemo oziroma vodimo uporabnika do naslednje sekcije, kjer vizualno prikažemo, da je na istem nivoju več vsebine.

Obrazec – moč gesla

Pri vnosu gesla lahko zelo nazorno, z vizualnimi elementi ter barvo, prikažemo kakšna je moč gesla. S to mikrointerakcijo uporabnika spodbudimo, da uporabi zahtevnejše geslo in se pri temu izognemo kraji uporabniškega računa.

 

Kolo za nalaganje

Ko čakamo, da se vsebina naloži/prenese, ta proces ponazorimo s tako imenovanim kolesom za nalaganje. S tem uporabniku sporočamo, da počaka na prenos vsebine, saj je le-ta v fazi nalaganja.  

 

Malenkosti so tiste, ki povprečen digitalni izdelek spremenijo v odličnega. Primerno in skrbno izbrani vizualni elementi, zvočni efekti in vibracije uporabnikom sporočajo povratne informacije s katerim lažje razumejo postavljena pravila na spletni strani ali aplikaciji. Dobro zastavljene mikrointerakcije tako izjemno pripomorejo k boljši uporabniški izkušnji in zadovoljstvu uporabnikov. Osupnite torej vaše obiskovalce s profesionalno narejeno spletno stranjo ali aplikacijo, katero bodo obiskovalci radi obiskovali se vedno znova vračali. 

 

Niste našli odgovora?

Pošljite nam vprašanje ali nas pokličite na 0590 342 50.
V najkrajšem možnem času vam bomo priskočili na pomoč.

Nagrade in priznanja

Netko 6x
Websi 2x
Awwwards 2x
HighTexh XL Innovation Award 1x
Central European Startup Award 1x
Seal of Excellence 1x
Boniteta odličnosti 1x

Spoznajmo se!

Povezujemo znanje in izkušnje, povezujemo dizajn in tehnologije, povezujemo poslovne modele in uporabnike. Povezujemo vas z nami, zato nam pošljite sporočilo.

Kontakt

Numo d.o.o.

Nade Ovčakove ulica 1A
1000 Ljubljana
Slovenija

Prikaži pot

T 0820 28 941
E info@numo.si
E hr@numo.si

Več

Smo del nacionalne razvojne mreže in redni član Tehnološkega parka Ljubljana in Ameriške gospodarske zbornice Slovenija ter strokovnjak Digitalno inovacijskega stičišča Slovenije.